Bi’ Müsaade Sınavım Var on yaşından erişkinliğe kadar farklı sınavlara girecek herkese şöyle diyor:
“Öğretmenler, anne babalar, çocuklar ve gençler: Sınav kolaydır! Yeter ki nasıl hazırlanacağınızı bilin.”
Dr. Faruk Öndağ, Bi’ Müsaade Sınavım Var’da tüm öğrencilerin sınav sürecinde neler yaşadığını, bu süreçte onları ne gibi görünmez engellerin beklediğini ve bu engellerin nasıl aşılacağını keyifli bir anlatımla aktarıyor. Sınava hazırlık sürecinde, bir hafta öncesinde ve özellikle sınav anında nelere dikkat edileceğini titizlikle işlerken okuyucuya bir yol haritası veriyor. Yaşanmış onlarca sınav öyküsü paylaşılıyor.
Bi’ Müsaade Sınavım Var adeta bir sınavı kolaylaştırma rehberi.
Dr. Faruk Öndağ’ın sımsıcak, eğlenceli ve hayatın içinden anlatımıyla.
Bu kitap, kendileri de birer öğrenci olan ve her birisi ile ayrı ayrı gurur duyduğum, hayat kaynağım üç oğlum Emirhan, Yusuf Alp ve Ahmet Berk’in kimliğinde sınav sıralarında ter döken tüm Türk öğrencilerine ithaf olunmuştur.
SINAV KAYGISI İÇİN DOĞRU REHBER
Daha iyisini beceremediğimiz için adaleti sağlama adına her “seçmeyi” birya da iki aşamalı çoktan seçmeli sınavlarla yapıyoruz. Sadece liselere ve üniversitelere öğrenci alırken değil öğretmen alırken, akademisyen alırken de üst düzey bilişsel becerileri ölçmekte sınırlı çoktan seçmeli sınavlar yapıyoruz. Bunlar ekonomik açıdan, toplumsal açıdan ve en önemlisi psikolojik açıdan maliyeti oldukça yüksek sınavlar oluyor.
Elinizdeki bu kitap esasen sınavların psikolojik maliyetlerini en aza indirmeye odaklanmaktadır. Sınavlara hazırlık süreci yoğun ve doğru çalışmayı gerektiren, zaman zaman zorlanılan ancak doğru stratejiler kullanıldığında başarıya ulaşılan bir süreç. Bu süreçte etkili ve verimli ders çalışmayı bilmek, zamanını doğru planlayıp kullanabilmek ve kendi ihtiyaçlarına en iyi hitap eden bir plan doğrultusunda çalışmak gerekir. Aynı zamanda bu süreçte üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri de sınav kaygısıdır. Hazırlık sürecinde olunan sınavlara yönelik, yoğun bir heyecan duymak olarak adlandırılabilecek sınav kaygısı öğrencinin başarısını olumsuz etkileyen fakat doğru teknikler kullanıldığında ortadan kaldırıla-bilen bir problemdir.
Öğrencinin gireceği sınavlara yönelik başarısız olma korkusuyla şekillenen ve onun gereğinden fazla heyecan duyarak sınavlara verimli çalışıp girmesine engel olan bir olgu olarak tanımlanabilecek sınav kayısı, okullarımızda birçok öğrencide görülen bir durumdur. Her sağlıklı birey sınavlardan önce bir miktar heyecan duyar, bu normal bir durumdur ancak sorun bu heyecanın bizi olumsuz etkilemesine izin vermektir. Hepimiz sınavlardan önce biraz heyecanlanırız, endişe duyarız ve duyduğumuz bu kaygı bizi motive ederek çalışmamız konusunda güdüler. Ancak yüksek sınav kaygısı öğrencilerin başarısızlık nedenleri arasında üst sıralarda yer almaktadır.
Daha önce de değinildiği gibi, doğru stratejiler uygulanır ve doğru destekler sağlanırsa sınav kaygısı üstesinden gelinebilecek bir durumdur. Dr. Faruk Öndag, yetkin bir şekilde bunun nasıl gerçekleştirileceğini bize gösteriyor. Kitabın sınavlara hazırlanan tüm öğrenci ve velilerine önemli katkılar sunması dileklerimle…
Prof. Dr. Halil Ekşi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi PsikolojiAna Bilim Dalı Öğretim Üyesi
HAYATA VE RUH SAĞLIĞINA KATKI SAĞLAYACAK BİR ESER
Faruk Bey’i yaptığı iş üzerinden tanıyorum. Danışmanlık yaptığı bazı öğrencileri psikiyatrik açıdan değerlendirmem için zaman zaman bana gönderiyor, ilk söylemem gereken, işini yaparken meslek sınırlarına ve ahlakına çok dikkat eden biri olduğudur.
Faruk Bey sınav süreçlerinin öğrencileri ve aileleri nasıl kuşattığını oldukça güzel anlatmış. Ben de bunun şahidiyim. Liseye veya üniversiteye giriş sınavları, çocuklarımızave ailelerimize yoğun bir stres yüklüyor. Strese dayanıklılığı az olan çocuklar veya stresle doğru başedemeyenler psikolojik belirtiler göstermeye başlıyor. Bu kadar yoğun stresin yaşanmayacağı bir lise/üniversiteye giriş sistemi inşa etmenin yollarını aramalıyız.
Öğrenme kapasitesi, motivasyon ve ders çalışma süresi ile birlikte, “psikolojik dayanıklılık” da sınav sonucunu etkileyen önemli bir faktör. Yani bu zor sınav yarışında “psikolojik dayanıklılık” olmazsa olmaz.
Öğrencilere ve ailelere “sınav stresi ile başetme becerileri öğretmek” ruh sağlığının korunmasına hizmet eder. Faruk Bey bu işi en iyi yapanlardan biri olduğu için özel bir saygıyı hak ediyor.
“Bi’ Müsaade Sınavım Var”ın kaderinin iyi olacağına inanıyorum. Çünkü Faruk Bey bilgisini ve tecrübesini eserinde hikâye anlatımı ile aktarıyor. Gerçek yaşanmış anılardan veya danışmanlık kayıtları üzerinden yazıyor. Bu anlatı tarzı, psiko -terapilerde de kullanılır. Derdini hikâyeleştirerek anlatabilme özel bir beceri ve Faruk Öndag da bu beceriye sahip.
Şu anda elinizde hayatınıza ve ruh sağlığınıza katkı sağlayacak değerli bir eser tutuyorsunuz. Ben keyifle okudum. Sizin de bu keyfi alacağınıza inanıyorum.
Prof. Dr. MedaimYanık Psikiyatrist İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi
ÖNSÖZ
2012, yılı üniversite sınavına hazırladığım öğrencim Betül, şaşkın ve bitkin bir şekilde en yakın arkadaşının sınavlar esnasında kendisine zararverdiğini söyleyince irkilerek sordum;
— Nasıl yani anlayamadım, nasıl zararveriyor kendisine?
—Ya, çocuk sınav süresince boynuna çizik atmış ama bunun farkında değil, salon görevlisi onu kan revan içinde görünce çığlık atmış o zaman boynunu çizdiğini fark etmiş. Hatta annesi görmüş, bir başka sınavda da kalemle elini delmiş, farkında değil…
Yine 2012 yılında sınava hazırladığım bir başka öğrencim Türkiye’nin en eski ve en itibarlı kolejlerinden birinin derece grubunda idi. Üniversite sınavına 3-4 hafta kala gruptaki çocukların yarısının hastanelik olduğunu ve öğrencilerden bazılarının sınav arifesinde kalp ritimlerinin bozulması üzerine ritim holteri taktırdıklarını anlattıktan sonra;
— Hocam bu nasıl bir hırstır ya, çocuk zaten kalp ritmini bozmuş, kendisine holter takılmış ve raporlu… Yani okula gelmesi gerekmiyor ama bir bakıyorsun koşa koşa deneme sınavına gelmiş. Neymiş efendim, evde sıkılmış, rakipleri sınava girerken o yatamazmış.
Evet dostlar, hayatının baharında psikiyatri hastası olan çocukları mı ararsınız, körpecik bedeninde kocaman yaralar açı…
Her birimiz tertemiz çocuklar olarak geliriz yeryüzüne. Önceleri her şey yeme-içme ve sevgiden ibarettir. Kızlar erkekleri oyunlarında görmek istemez, erkekler de genelde kızlar dan pek hoşlanmazlar. Bu dönemde çocuklar bebeklerin yer yüzüne leylekler aracılığı ile geldiğine ya da anneleri nasıl bir hikâye sunmuşa ona inanırlar.
Bu dönemin çatışmalarından kazasız belasız geçen genç hayata hazır, kendisiyle barışık, güçlü bir bireydir artık. Ama bu dönemin sıkıntılarını sağlıklı atlatamayan kişiler ise ileriki yıllarda yaşayacaklatı iş hayatına, ev hayatına önemli problemler taşırlar.
Mesleki kariyerlerinin zirvesinde olan x çifti kızları nedeniyle danışmanlığımıza başvurmuşlardı. Üniversitede hoca ve aynı zamanda saygın bir gazetede köşe yazarlığı yapan baba sıkıntıdan boncuk boncuk terlemişti. Doktor olan eşi ise bir yandan eşini, diğer yandan henüz 15 yaşlarında olan kızını kollamaktaydı.