Michael A. Milburn sosyal psikoloji ve siyasal bilgiler alanlarında yetişmiş, Harvard Üniversitesi mezünu, birinci sınıf bir araştırmacı ve siyaset psikolojisi profesörüdür. Yukarıdakiler onun elinizdeki kitapta işlediği konulardan bazılarıdır. Kitap kamuoyu ve siyasetle ilgilenen herkes için araştırmaya dayalı, tam anlamı ile bilimsel ve abartısız bir eserdir. Özellikle siyasal bilgililer, iletişim bilimleri ve psikoloji öğrencileri, siyasetçiler, yöneticiler, reklamcılık, halkla ilişkiler ve kitle iletişim araçlarında çalışanlar için çok yararlı, yalın, açık anlatımlı bir kaynaktır.
Önsöz
Bu kitap siyaset psikolojisi üzerine yazılmıştır. Burada psikoloji içindeki değişik alanlardan, öncelikle de, sosyal psikolojiden kuram ve araştırma sonuçlarını siyasal sorunlara uygulamaya çalıştım. Bu sorunlar, insanların siyasal konulara ilişkin düşünceleri nasıl edindiklerinin çözümlenmesin i, bireylerin siyasete ilişkin düşüncelerinin tutumlarını nasıl etkilediğini, siyasal tutumların nasıl değiştiğini ve kitle iletişim araçlarının düşünme ve siyasal yargılara varmadaki rolünü içermektedir.
Bu nedenle, bu kitap sosyal psikolojiyi, siyaset bilimi ve Helisimi de içine alan değişik bir dizi akademik bilim alanıyla ilişkilidir. Sosyal psikoloji ile ilgilenenler için araştırma sonuçlarının toplumsallaşma, değerler, yükleme kuramı ve sosyal biliş Üzerindeki değişik siyasal uygulamalarını tartıştım. Ayrıca, tutumlara ve tutum değişikliğine ilişkin değişik kuramların ayrıntılı bir tartışmasını verdim; bir de sosyal psikolojide sık karşılaşılan bir konu olan kitle iletişim araçlarının etkilerini gözden geçirdim.
Kamuoyu ile ilgilenenler için bu kitap bu konunun başka işleniş biçimlerine bir seçenek oluşturmaktadır. İlk olarak, kişiliğin etkilerini, bilişsel karmaşıklığı ve sosyal biliş sürecini de içermek üzere tutumların psikolojik temellerini ele aldım. Bu psikolojik yaklaşım farklı toplumsal grupların üyeleri arasındaki düşünce farklılıkları üzerinde duran daha geleneksel yaklaşımın karşıtıdır. Daha sonra, tutum değişikliğine ilişkin sosyal psikolojik tutum kuramlarını gözden geçirdim ve onları siyasal iletişimin çözümlenmesine uyguladım. Son olarak kamuoyunun önemli bir kaynağı olan kitle iletişim araçları üzerinde durdum.
özellikle kitle iletişim araçları ile ilgilenenler için bu kitap benzersiz bir bakış açısı sunmaktadır. Kitle iletişim araçları ile ilgili bölüm bir çok bakımdan kitabın odak noktasıdır. Kamuoyunun psikolojik temelleri ve tutum değişikliği kuramları ile ilgili daha önceki bölümler şu sorulara yanıt aramada temel oluştururlar: Kitle iletişim araçlarındaki siyasal mesajların doğası nedir? Kitle iletişim araçlarının bireylerin siyasal düşünce ve tutumları üzerinde ne gibi etkileri vardır.
Daha önce de belirttiğim gibi, bu kitap siyasal psikoloji alanı ile ilgilidir. Siyasal psikoloji, psikoloji, siyaset bilimi, tarih ve psikiyatride bilimlerarası kökleri olan henüz doğuş aşamasında bir alandır, Ayrıca, bu alanın Uluslararası Siyaset Psikolojisi Demeği adında kendi mesleki birliği vardır ve bu kitapta araştırmaları gözden geçirilen bilim adamlarının pek çoğu bu demeğin üyesidirler.
Akademik yaşamım boyunca psikoloji ve siyaset bilimi üzerinde odaklaşmaya çalıştım. Bir üniversite öğrencisi olarak, bu iki alan arasında gidip geldim, bu süre içinde iki hocam, James March ve Darly Bern, beni çok etkilediler. Daha sonra, lisansüstü eğitim için iki alana birden başvurdum. Hu, Harvard’da sosyal psikoloji programı üzerinde karar kılmadan Önce idi. Thomas I’ettigrevv’un danışmanlığı altında çalışma fırsatını işte orada yani Harvard Üniversitesi’nde elde ettim. Onun kamuoyu sosyal psikolojisi üzerine verdiği ders benim daha sonra bu alandaki çalışmalarımın çoğu ve sonuçta bu kitap için esin kaynağı olmuştur.
Bu kitap nedeniyle teşekkür etmem gereken bir çok insan var. Yaşamımda karşılaştığım ilk siyaset psikologuna, babam Thomas Milbum’a teşekkür etmek istiyorum. Widener Kütüphanesinde bir başvuru kütüphanecisi olan eşim Deborah KellyMilburn’un bu kitaba giren bilgilerin toplanmasında büyük yardımı oldu. Ayrıca, Coroel Üniversitesi’nden Kari R. Carlson’u; Ohio Eyalet Üniversitesi’nden Jon A. Krosnick’i, Ne w York Buffalo Eyalet Üniversitesi’nden Ann McGrail’i; Santa Cruz, Califomia ve Amsterdam Üniversiteleri’nden Thomas Pettigreıv’Ü; Purdue Üniversitesi’nden Eliot Smith’i ve Kuzey Illinois Üniversitesinden Michael VVyckoffu da içine aian pek çok başka insan basılmadan önce kitabı okuyarak bana çok yararlı geribildirim vermiştir. Barbara Robertson değişik bir diri belirsizliğin giderilmesinde bıkmadan çalışıp ve bütün bölümlerde bana yorumlarını bildirdi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Janice Fine’a özellikle teşekkür etmek isterim. Janice Fine, bütün kitabı okudu, bir çok değişiklik için yararlı yorumlarda bulundu. Onun ısrarlı “Burada ne demek istiyorsun?” sorulan beni kitabı büyük ölçüde geliştirmeye zorladı. Bu girişime güveni sürekli bir destek ve cesaret kaynağı oian Brooks/Cole’ den Phil Curson’a da teşekkür ederim. Bu kitabın Ulusal Bilim Kurulu (National Science Foundation) SES 8921327 fon numarasından parasal kaynaklarla desteklendiğini de belirtmeliyim.
Boston Massachusetts Üniversitesinde verdiğim Toplumsal Tutumlar ve Kamuoyu derslerine devam eden bütün öğrencilere de teşekkür ederim. Kitabın basılmadan önceki ilk çıktılarını okuyarak yanlışları yakalayan çok yararlı geribildirimler verdiler. Kalan hatalar kuşkusuz benim sorumluluğumdur.
Fakat hataların yerini belirlemenin ve bulanık ifadeleri kimliklemenin ötesinde, öğrencilerim bu çalışma için coşkumun devamını sağladılar. Alışılmış olarak öğrenciler derslerimde …